Kaņepju tēja no Obelisk Farm

Jau kādu laiku esmu pārtraucis smēķēt, atmetis kafiju un nesen arī atteicos no melnās tējas, jo gribu baltākus zobus. Šī brīža mīļākais siltais rīta dzēriens ir svaigu piparmētru tēja no savas dārza dobes – noplūc, aplej, dzer. Bet protams, katru dienu, dzerot vienu un to pašu pasākumu, sāk jau nedaudz apnikt, gribas pamēģināt kaut ko citu.  Te nu nāca man palīgā jauka paciņa, ko Latgalē dzīvojošā portugāliete Debora no ObeliskFarm.lv man bija atsūtījusi jau agrā, agrā pavasarī – kaņepju tēja ar piparmētru. Nu bija īstais laiks šo lietu tā kārtīgi noprovēt un pavēstīt arī jums, mani dārgie lasītāji, ja tādi mūsdienās vēl maz palikuši.
Mājnieki uz mani gan skatās skeptiski un viebj sejas, kad jauki zaļo tēju apleju ar karstu ūdeni un piedāvāju visiem nobaudīt. Man šī tēja patiešām garšo. Varbūt aromātā tā arī nedaudz smaržo pēc you-know-what, bet tā ir absolūti cita lieta. Kaņepju tējai jau izsenis ir piedēvētas daudzas pozitīvas īpašības (atrasts internetā):
  • Kaltētai kaņepju lapu tējai ir fantastiskas antibakteriālas īpašības.
  • Kaņepju lapu tēju tautas medicīnā izmanto augšējo elpceļu saslimšanu, akūtu bronhītu, dzimumorgānu slimību, urīnpūšļa un nieru iekaisumu gadījumos. Kaņepju preparāti ir lieliski absorbenti, kas pārsteidzoši efektīvi no organisma izvada dažādas toksiskas vielas. Tautas medicīna liecina, ka uzlējumu izmanto kā sāpes mazinošu un miega līdzekli.

Par miegu gan neko nezinu, dzeru to arī no rīta un nekādas miega parādības neesmu manījis. Kas visvairāk man patīk, ir tās formāts – veselas, ar rokām lasītas lapiņas un pat nelieli lapu kušķīši.  Garša ir viegla un nav pārāk izteikta, tāpēc nav jābaidās, ka varētu dikti negaršot. Rudens periodā īstā tēja, kas pasargās tevi no iekaisuša kakla vai uzmācīgā klepus.

 Otrā paciņā ir arī pašas kaņepju sēklas – samaltas vieglā pulverītī un paredzētas lietot kā garšvielas pie saltātiem, kartupeļiem, maizes cepšanas un dārzeņiem. Kaņepju seķlu smarža ir ļoti patīkama, uzreiz atgādināja par garšīgo Kaņepju staku arī uzturvielas šīm sēklām ir gandrīz vai fenomenālas:
Kaņepju sēklās ir aptuveni 30% eļļas, kurā pat līdz 90% – polinepiesātināto taukskābju, kas nepieciešamas normālai organisma funkcionēšanai. Piemēram, Omega 3 un Omega 6 taukskābes mūsu organisms neražo, tāpēc tās jāuzņem ar pārtiku; kaņepju eļļā tās ir ideālā proporcijā 1:3. Jāatgādina, ka šīs taukskābes uzlabo sirds un asinsvadu cirkulāciju, palīdz pazemināt asinsspiedienu un holesterīna līmeni asinīs, dod enerģiju, baro ādu, nagus un matus, samazina iekaisumus, uzturot locītavu veselību. Turklāt kaņepēs ir arī Omega 9 polinepiesātinātā taukskābe, kuras nav zivju eļļā.

Grūti precīzi pateikt, pēc kā garšo samaltās kaņepju sēklas. Nedaudz atgādina halvu, nedaudz saulespuķu sēklas vai zemesriekstus, bet pa lielam dikti, dikti piezemēta un patīkama garša. Ja ļausiet izteikties filozofiski (sākās..), tad garšo pēc kaut kā ļoti pazīstama, mīļa un silta. Varbūt mani vecvecāki ir baudījuši ko līdzīgu, ka rodas šādas patīkamas mājīguma sajūtas. Tāpēc tiem, kas meklē jaunas garšas un smaržas saviem kulinārajiem piedzīvojumiem, lūk, jums, kas jauns un veselīgs! Paldies, ka izturēji līdz raksta beigām.

Obelisk Farm
http://www.obeliskfarm.lv
+371 25123595 (Andris)
obeliskfarm@gmail.com
https://www.facebook.com/obeliskfarm/
https://www.instagram.com/obeliskfarm/

Šeit var noskatīties video sižetu par Obelisk Farm raidījumā Sajūti Latgli:
http://ltv.lsm.lv/lv/raksts/04.09.2017-sajuti-latgali-arzemnieki-latgale.id105487/